“Pred nakupom preizkušamo avtomobile, telefone, oblačila… Nepremičnin, ki so ena naših največjih investicij v poslovnem ali zasebnem življenju, pa večinoma ne. Zato nimamo razvitih pravilnih kriterijev za njihovo vrednotenje ter za odločanje o gradnji, prenovi in vzdrževanju,” o festivalu na uradni spletni strani zapišeta njegovi idejni vodji, Lenka Kavčič in Ana Struna Bregar.

Arhitektura je edina zvrst umetnosti, ki ji ne moremo ubežati

Ljudje v grajenih prostorih preživimo kar 90 odstotkov časa (!), naše okolje pa pomembno vpliva ne le na naše počutje, pač pa tudi na zdravje, varnost, uspešnost in učinkovitost. Zato je pomembno, da prav vsi pripomoremo k soustvarjanju kvalitetne arhitekture in zagotavljanju prijetnega bivalnega in delovnega ambienta za vse.

Glavni namen festivala Odprte hiše Slovenije je, da obiskovalcem omogoči izkušnjo kvalitetno zasnovanega in opremljenega prostora, da omogoči, da v zainteresirana javnost v izbrane objekte vstopi, jih preizkusi, in se preko kontakta z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki prepriča o njenih kvalitetah.

Nekatere izmed izbranih objektov smo že predstavili v naši oddaji, kot npr. barvit apartma v Čičarahhišo na Golemilovnato hišo na Klancu, nagrajeni bivanjski skedenj Vrhe ter vilo Mravljevi; vabljeni na njihov virtualni obisk! Seznam ostalih objektov in možnost prijave na njihove oglede pa lahko najdete na uradni spletni strani festivala OHS.

Festival poteka po različnih lokacijah po Sloveniji od 21. do 23. 4. 2017.