Potos

Zakaj ga hočete: Ta sobna rastlina ima sposobnost čiščenja zraka, vsrka lahko tudi toksine (formaldehid) iz preprog. Ima vzpenjalna stebla, zato se odlično znajde v visečih loncih ali kot plezalka. Ovije se okoli katerega koli predmeta želite, le v podporo ji ga ponudite.

Nega: Ovijalke potosa zrastejo tudi do 2,5 metra, a jih po želji pristrižete, ko za vas postane prevelik. Dobro uspeva na običajni sobni temperaturi in v različnih svetlobnih pogojih, slaba svetloba le uniči živahnost in barvno pestrost listov. Med posameznima zalivanjema naj se zemlja posuši.

Aloja

Zakaj jo hočete: Ta sukulenta z dolgimi sabljastimi listi ima medicinske sposobnosti. Zraste lahko do enega metra visoko (primerna za večje prostore), medtem ko je aloe vera prikladna tudi za manjša stanovanja.

Nega: Aloja najbolje uspeva na sobni temperaturi in veliko sonca. Kot velja za sukulente, ima raje suho zemljo, zato je ne zalivajte prepogosto.

Živkasta kosmuljka ali zelenčica

Zakaj jo hočete: Njeni upognjeni tanki listi spominjajo na pajkove noge, zato ji ponekod rečejo tudi pajkovka. Zadnje čase zopet postaja bolj popularna, najlepše pa pride do izraza v visečem loncu.

Nega: Uspeva v srednje vlažni zemlji, na svetlem do srednje svetlem mestu ter temperaturi med 16 in 23 stopinj C.

Navadni bršljan

Zakaj ga hočete: Ta bršljan ima prirojeno eleganco, najlepši učinek dosežete, če ga postavite na višje mesto in se spušča po pohištvu. Zelo enostavno ga je tudi razmnoževati.

Nega: Rad ima vlažno zemljo in nižjo sobno temperaturo – od 13 do 21 stopinj C.

Tolstolistnica

Zakaj jo hočete: Ima debele, voskaste liste in vizualno privlačne veje. Raste počasi in lahko živi zelo dolgo – od rojstva vaših otrok, do njihovega maturantskega plesa – najmanj.

Nega: Ne zahteva pogostega zalivanja, zato naj bo zemlja raje suha kot vlažna. Najlepše uspeva na svetlem mestu in običajni sobni temperaturi.

Samolist 

Zakaj ga hočete: Vlaži suh zrak v prostoru, je enostaven za nego ter odporen na škodljivce in bolezni. Z belimi cvetovi ter temno zelenimi listi je zelo prijeten na pogled.

Nega: Najbolje uspeva v senčni legi. Idealen je za v prostore z manj okni, njegova zemlja pa naj bo stalno vlažna.

Sabljika ali taščin jezik

Zakaj jo hočete: Bolj za nego enostavne rastline, kot je taščin jezik, ne boste našli. Ima lisaste liste, ki rastejo navzgor, nekateri imajo rumene ali bele robove. Zelo redko cveti z majhnimi belimi cvetovi.

Nega: Dobro uspeva v najrazličnejših svetlobnih pogojih. Zrak naj bo suh, tudi zemlja. Katera koli temperatura v sobi ji ustreza.

Lirasti fikus

 

Zakaj ga hočete: Ima velike svetleče liste in prinese veselje v vsak prostor – doma ali v pisarni. Njegovi listi rastejo skoraj vodoravno iz stebla in nekoliko spominjajo na glasbilo liro (od tod njegovo ime).

Nega: To drevo ima rado veliko sonca. Kadar ga zalivate, naredite to obilno, sicer pa pustite, da se zemlja med dvema zalivanjema posuši.

Peperomija ali poprovka

Zakaj jo hočete: Poprovke so v sorodstvu s pravim poprom, čeprav spadajo v drugi botanični rod. Navdušujejo z rebrastimi listi, še bolj pa s svojo nezahtevnostjo. Lepo pridejo do izraza v visečih lončkih, poleti pa jih brez težav prestavite na teraso ali balkon.

Nega: Zalivajte jih le, ko je zemlja na dotik suha. Najbolje se počutijo na svetlem mestu, vendar ne direktno na soncu.

Bambusova palma

Zakaj jo hočete: Sanjate o tropskih krajih? Potem vas bo pogled na to rastlino v trenutku ponesel tja. Zraste lahko do 2 metrov in prinese dramatičen učinek v prostor. Če imate rajši manjšo, jo posadite v manjši lonec, kjer se ne bo tako razbohotila.

Nega: Dobro uspeva na nedirektni svetlobi. Zalivajte jo vsak drugi teden.

Fotografije: Pinterest